Main Contractor: Geoffrey Osborne Ltd
Client: Long Martin Properties Ltd
Architect: Ian Ritchie Architects
Sector: Commercial and retail
Project Type: Refurbishment

Opportunity:

NACWL were appointed by Osbornes to undertake a full façade replacement to a former pub situated on the busy corner of Upper St. Martin’s Lane and Long Acre. As well as replacing ground to level 5 facade we also completed the exterior of a newly formed sixth storey structure, complete with roof, canopy, balustrades and composite decking to the balcony area.

  • Schueco FWS 50 + curtain walling systems
  • Schueco CV60 Vents
  • Linit Cast Glass
  • Iko Permatech Hot melt roofing
  • Sto Veralith rainscreen panels
  • Besopoke Bronze anodised aluminium fabrications

NACWL Proposal

Once the existing façade had been removed and the remaining framework was exposed it was clear that this would not be a standard build. The initial 2 storey public house had been extended vertically a number of times and each level threw up a different issue/construction method. Working with Osbornes and the consultant teams it was necessary to create bespoke designs for many of the varying situations that were discovered and engineering checks carried out by NACWL ran into thousands of pages. Add to this the prominent central London location and small footprint of the site this was a very challenging project.

To overcome the issues of location special lifting apparatus were developed by our in-house AP and the retail glass was brought in one stillage at a time to ensure that we kept the site access clear and could work within the tight site boundary. To create the low-level retail areas, we integrated a bespoke Cast glass system and Schueco FWS50 curtain walling surrounded with bronze anodised feature flashings and Sto Veralith stone effect panels in keeping with the architect’s intent and planning requirements.

The office areas on level 2-5 also utilised a combination of Cast glass and Schueco products but this time Schueco’s CV60 vent was used for the first time in the UK to create a vertical Ribbon window affect. The sto panels on the main elevation were decorated individually with patterns created by relieving the face of the panels using CNC machinery. The architects 9 unique designs were challenging to achieve but we are pleased with the finished product and the level 6 Sto feature at parapet level that was constructed, filled and painted on site by NACWL’s direct labour which we are very proud of!

The new penthouse was completely clad by NACWL installing Iko hotmelt roofing systems to the level 6 balcony and level 7 roof, FW 50 Schueco Curtain wall with bi-parting sliding doors to the level 6 facade and topped off with a bespoke bronze anodised aluminium canopy and cast glass balustrade at level 7.

Testimonial
“Overall, the design proposal has adopted an approach for sustainable development that encompasses environmental, social and economic aspects and delivers a long-lasting healthy and comfortable atmosphere for the future users. We look forward to working closely with NACWL to deliver a successful project and develop our professional relationship moving forward.”

Geoffrey Osborne Ltd

Get in touch